Werken op nieuw rozenbedrijf in Azerbeidzjan

Rob Pol; “Weinig ervaring hier met moderne tuinbouwtechniek’
Werken op nieuw rozenbedrijf in Azerbeidzjan dankzij Lutgo HR

Trainen, trainen en trainen. En dan alles herhalen en checken. Robert Leon Pol (“Zeg maar Rob”), senior-teler bij een nieuw rozenbedrijf van AZ Rose in Gabala (Azerbeidzjan) heeft een flinke klus. In oktober ging hij er aan de slag via bemiddeling van consultant Goos Bartels van Lutgo HR. “Lutgo heeft de eerste bemiddeling gedaan, de eerste vliegreis geregeld en daarna de onderhandelingen gevoerd over wat allemaal mogelijk was. En alles is uitgepakt zoals beloofd kan ik zeggen,’ zo zegt Pol.
De in 1964 in Utrecht geboren Pol is inmiddels een ervaren wereldreiziger. Begonnen als medewerker en manager op onder meer een rozenkwekerij in Klazienaveen trok hij met zijn gezin in 1994 naar het zonnige Californië. Meer promotiekansen en meer verantwoordelijkheid in een tijd waarin de Nederlandse tuinbouw worstelde met stijgende gasprijzen, zo omschrijft hij nu zijn stap. Na zo’n acht jaar kwam het gezin terug naar Nederland, maar het avontuur bleef trekken. “De hele dag vissen is niks voor mij”, zo zegt hij zelf. Dat nieuwe avontuur werd vanaf de eeuwwisseling in Kenia gevonden waar hij leidinggevende functies had en enkele jaren een eigen bedrijf. Zijn ervaring met de teelt van rozen maar ook tomaten kwam hem daar goed van pas. Het voortdurend moeten reizen over slechte Afrikaanse wegen was uiteindelijk de reden om na bijna 18 jaar terug te keren naar Nederland. “Daar vroeg Goos Bartels van Lutgo HR, we kennen elkaar al vele jaren, mij om namen van kandidaten voor een bijzondere functie in Azerbeidzjan bij een heel nieuwe en technisch zeer moderne rozenkwekerij. Waarom zou dat niks voor mij zijn dacht ik en dus vroeg ik Goos om meer informatie. Dat was een succes want het was daarna heel snel geregeld. In oktober ben ik begonnen. Voor hoe lang? Nou, er zijn plannen om nog drie hectare kassen neer te zetten dus de komende jaren zit ik hier goed.”
Bouwer van het complex is het Nederlandse Bosman Van Zaal uit Aalsmeer dat in 2017 begon. Eerst werd er een stevige fundering gebouwd, vervolgens werd de stalen constructie geplaatst. De eerste fase bestaat uit een kas van 29.520 m2 die bestand is tegen aardbevingen en een serviceruimte van 3110 m2 geïsoleerd met sandwichpanelen. De kas bevat een energiebesparend scherm, een gevelscherm, goten, een mistsysteem, een wateropvang en silo’s, een buffertank, druppelirrigatie op 10 goten per 8 meter, verwarming voor de buisrails, een desinfectie- en recirculatiesysteem en een CO2-installatie. De condensator werkt op twee manieren: één koelt CO2 en de ander verzamelt extra warmte uit de rookgassen. Het bronwater wordt gezuiverd door middel van omgekeerde osmose. Daarnaast wordt de teelt nauwlettend gemonitord door de iSii Hoogendoorn computer.
Het complex is er gekomen nadat AZ Rose in 2016 opgericht werd in opdracht van president Ilham Aliyev die het land en zeker de tuinbouw wil moderniseren. “Ik denk dat die voor 80 of 90 procent verantwoordelijk is dat dit hier gebouwd is. Hij is ook al hier wezen kijken maar dat was voor mijn tijd. De officiële opening is trouwens in april, dan komt hij weer. Ik zal tegen die tijd een stropdas moeten kopen.”Afgelopen maanden heeft Pol al zijn stempel op de dagelijkse gang van zaken gedrukt. Werken in leidinggevende functies in een rozenkwekerij in Azerbeidzjan is niet te vergelijken met Nederland. “Je moet de mensen echt trainen en goed begeleiden. Met deze moderne technieken is in dit land nog heel weinig ervaring. In durf gerust te stellen dat hier in Gabala de mensen 100 procent onervaren zijn. Dat betekent ook dat je als bedrijfsleider geen 9 tot 5 mentaliteit moet hebben. Je bent voortdurend bezig maar daar heb ik geen moeite mee.” “Het is heel mooi om dit werk te doen in zo’n heel andere omgeving. Je kunt hier niet even snel kunstmest of andere materialen of middelen bestellen zoals in Nederland. Dat moet je echt lang van te voren plannen. Ik heb gekozen voor biologische teelt, dan is het gewas volgens mij gezonder met lange stelen, maar dan heb je dus biologische plaagbestrijders uit Nederland nodig. Die worden met het vliegtuig gestuurd. Dat gaat heel goed, die beestjes hebben geen probleem met zo’n luchtreis.”
Het klimaat valt hem mee; “Het is niet allemaal sneeuw en ijs zoals ik dacht maar meer een gematigd submediteraan klimaat. Alleen, als er ook maar een beetje zon is, dan is de instraling in de kas meteen heel superhoog.” Ook het leven in Azerbeidjan bevalt goed. “Natuurlijk, je kunt hier niet even een patatje speciaal, kaas of een stroopwafel bestellen, maar zeker in een grote stad zoals de hoofdstad Bakoe is het aanbod van allerlei producten groter dan ik had verwacht. Elke drie maanden ga ik naar Nederland voor familiebezoek, dat kun je mooi combineren met het bestellen van zaken die hier nodig zijn.”
Die naam, AZ Rose, heeft dat nog wat te maken met de voetbalclub uit Alkmaar? “Nee, ik dacht het niet. Ondanks de sterke Nederlandse invloed hier, ik ben niet de enige Nederlander hier, ” lacht Pol.