Uitdaging; garantie voor succes of een nietszeggend woord?

Uitdaging

In onze gesprekken met kandidaten maar ook met opdrachtgevers valt vaak het woordje ‘uitdaging’. De kandidaat zegt een nieuwe uitdaging te zoeken omdat hij al jaren hetzelfde werk doet, de routine en sleur er langzaam maar zeker in sluipen en het dus de hoogste tijd is voor ‘een nieuwe uitdaging.” Opdrachtgevers gebruiken het woordje ook vaak, zij willen nieuwe medewerkers die op zoek zijn naar ‘een nieuwe uitdaging’. De letterlijke betekenis van uitdaging is ‘iets gaan doen of kunnen dat je niet eerder deed of kon’. Een mooie omschrijving, maar de vraag is natuurlijk of we daar wat mee opschieten. Is er bewijs dat je een probleem, bedreiging of risico makkelijker oplost door het uitdaging te noemen? Of is het eigenlijk een weinig zeggende en zelfs ietwat versleten term geworden? Past dat in een rijtje veelgebruikte woorden als duurzaam, milieuvriendelijk, proactief en gedreven? Woorden die stuk voor stuk zo vaak gebruikt worden dat eigenlijk niemand er meer op let, laat staan er door getriggerd wordt.
Toch blijft het begrip ‘uitdaging’ op zich boeien. Trek het maar eens van die kandidaat of opdrachtgever door naar de hele sierteelt en AGF. Er komt wereldwijd namelijk nogal wat op ons af aan bedreigingen, veranderingen en risico’s. Sommigen groot, andere kleiner, de een meer concreet dan de andere maar het is een flinke lijst.
Neem de Brexit, inmiddels een Brits treurspel in steeds nieuwe bedrijven. Komt die er nu wel of niet? En wanneer dan wel? En als het eindelijk zo ver is, wat gaat dat voor de sierteelt betekenen? Komen er lange wachttijden aan de grens en hoge douanetarieven of niet? Je kunt optimistisch of pessimistisch zijn, maar een gemeenschappelijke Europese interne markt, inclusief het Verenigd Koninkrijk, zal altijd meer kansen bieden dan een markt zonder de Britten.
Iets verderop in Washington DC wil president Trump onder meer de export van Goudse en Edammer kazen extra belasten omdat de EU vliegtuigbouwer Airbus te veel steunt. Zeker nu Boeing zwaar in de problemen zit door twee neergestorte vliegtuigen zal Trump dit hard spelen. Hij heeft de Hollandse tulpenbollen nog niet genoemd, maar na de Hollandse kaas kunnen die zo maar aan de beurt zijn.
In Afrika is onduidelijk hoe de politieke situatie in Ethiopië zich gaat ontwikkelen en welke effecten dat kan of zal hebben op de bloementeelt in dat land en de export naar de internationale bloemenmarkt. Met de veiling in Aalsmeer als spin in het web. En komt Zimbabwe er weer helemaal bovenop na de grote stormen die hier relatief weinig aandacht krijgen maar een enorme impact hebben.
Wat worden de effecten nu door grote maatschappelijke druk steeds meer gewasbeschermingsmiddelen verboden dreigen te worden? Dat het verbod op gecoat zaad betekent dat er tijdens de groei van het gewas
veel meer middelen moeten worden gespoten begrijpt de gemiddelde tegenstander niet. Of wil dat niet begrijpen.
Wat gaan het klimaatakkoord en de actie ‘stoppen met het gas’ precies betekenen? Steeds meer burgers gaan zich verzetten. Het succes van Forum voor Democratie is daar voor een flink deel aan te danken. De politiek reageert dan en schuift de rekening door naar het bedrijfsleven. Leuk voor de burger, minder leuk voor de bedrijven die zien hoe in Duitsland gebruik van het schone gas juist gestimuleerd wordt. En daar moet je dan tegenop concurreren.
Stuk voor stuk zijn het grote en kleine risico’s en bedreigingen, ook voor de sierteelt en AGF. Het is dan maar goed dat we het liefst spreken over ‘mogelijkheden’ en ‘uitdagingen’ en niet over gevaren, risico’s en beperkingen. ‘Jongens, problemen bestaan niet. Alleen maar uitdagingen’. Natuurlijk is dat hardop roepen op zich geen garantie voor succes, maar die mentaliteit is in ieder geval de best mogelijke garantie dat problemen succesvol aangepakt worden. En die mentaliteit is gelukkig ruim voorhanden in onze sector en bij de mensen die er in werken.

Lutgo HR, Jos Bouhuijzen