Vruchtbare samenwerking ‘Gewoon Jeroen’

‘Lutgo HR; Zij weten alles van de sierteelt en ik van ICT’

‘Gewoon Jeroen, uw ICT manager’. De nuchtere naam van dit kersverse bedrijf in Aalsmeer zegt alles over de ‘down to earth-mentaliteit’ van oprichter en eigenaar Jeroen Borgman. “Ik wil tussen de klant en ICT-bedrijven staan,” zo zegt hij. Met Lutgo HR gaat hij samenwerken; “Zij weten alles van de sierteelt en ik van ICT. Dat kan een mooie en vruchtbare samenwerking worden.”
De 44-jarige Borgman heeft al een lange loopbaan bij onder meer Koper Automatisering in Aalsmeer achter de rug. “Ik ben niet zo’n typische ICT-er die de hele dag achter de schermen zit, maar wel iemand die ook graag met klanten overlegt over allerlei ICT-oplossingen. Ik ben een generalist, geen specialist. Daardoor heb ik van veel dingen genoeg kennis om mee te kunnen praten. Die rol had ik ook jarenlang bij Koper waar 98 procent van de klanten met de sierteelt te maken had. Nu is het tijd om mijn horizon te verbreden. Ik ga geen ICT-bedrijven beconcurreren maar ik zie mijn rol veel meer als de deskundige en nuttige tussenpersoon. Veel bedrijven, zeker de kleinere en middelgrote, weten heel goed hoe belangrijk ICT is. Tegelijkertijd zien ze dat als een soort noodzakelijk kwaad waar ze het liefst zo weinig mogelijk tijd en energie aan besteden ondanks het grote belang ervan. Zelf zijn ze namelijk het liefst bezig met ondernemen. Daar kom ik dan in beeld, ik kan ze die rompslomp uit handen nemen en zorgen dat het werkt zoals het bedrijf wil.”
De samenwerking met Lutgo HR is te danken aan zijn jarenlange contact met consultant Jos Bouhuijzen. Dat gaat al vele jaren terug toen Borgman namens Koper Automatisering de contacten met Lutgo HR onderhield. “Bovendien zaten we twee keer in hetzelfde gebouw in Aalsmeer. Je praat dan vanzelf eens met elkaar. Eigenlijk konden we het goed met elkaar vinden. Toen ik bezig was met de oprichting van ‘Gewoon Jeroen’ zijn we serieus rond de tafel gaan zitten; wat kunnen we eventueel voor elkaar betekenen? Heel wat, zo bleek snel. Voor Lutgo HR kan ik een extra meerwaarde voor hun klanten leveren op ICT-gebied en vacatures. En ikzelf kom in contact met die bedrijven.”
Hoe gaat die samenwerking er in de praktijk uit zien? “Jos of een van zijn collega’s van Lutgo HR krijgt bijvoorbeeld een vraag op ICT-gebied van een klant. Dan ga ik mee om te overleggen; wat wil die klant precies? Dat kan dan een ICT-medewerker zijn waarvoor Lutgo HR gaat zorgen, maar het kan ook een niet personeels-gerelateerd probleem zijn. Daar kan ik dan als ICT-manager een oplossing voor vinden door bijvoorbeeld als adviseur of projectleider ingezet te worden. Voor iedereen is dat een goede zaak. Dat bedrijf wordt geholpen, Lutgo HR zorgt voor een kandidaat of doet aan klantenbinding en ik zorg voor de oplossing van een ICT-vraagstuk.”
Bij Lutgo HR is heel veel professionele kennis en praktijkervaring over sierteelt en AGF aanwezig, maar dat geldt voor ICT wat minder, zo geeft consultant Jos Bouhuijzen eerlijk toe. “Een klant wil bijvoorbeeld dat we een ICT’er zoeken, maar dan is het soms best moeilijk om te weten wat ze nu precies bedoelen. Laat staan dat we op basis van een CV voor de juiste kandidaat kunnen zorgen. Dan halen we Jeroen er graag bij want die heeft wel die specifieke kennis. Voor ons als Lutgo HR een echte meerwaarde,” vertelt Bouhuijzen. Borgman geeft graag een concreet voorbeeld. “Ik heb bijvoorbeeld net met zijn collega Goos Bartels gesproken over een kandidaat. Wat kan die precies op ICT-gebied en waar zou die op de goede plek zijn? Daarna hebben we dat gesprek geëvalueerd. Zowel Lutgo HR als ik constateerde dat zo’n samenwerking een echte meerwaarde kan worden. Hoe het zich in de toekomst precies zal ontwikkelen? Geen idee, dat zal komende tijd blijken, maar ik heb er alle vertrouwen in.“
Dat laatste geldt ook voor zijn stap om zelfstandig verder te gaan met ‘Gewoon Jeroen’. “Ik ben 44 jaar, dus kun je zo’n stap nog makkelijker zetten. Bovendien geeft het me meer vrijheid. Samen met mijn vrouw hebben we een speciaalbedrijf op internet met ook een eigen locatie in Aalsmeer, ‘de Baroen’. We leveren onder meer kruiden als voedingssupplementen en voer aan klanten die serieus bezig zijn met dieren; van vis en vogel tot hond, kat en paard. Als je op eigen benen staat, dan kan ik mijn vrouw op een druk moment ook makkelijker een handje helpen.”
Heeft Borgman, zoon van een plantenhandelaar in Aalsmeer, zelf eigenlijk groene vingers? “Nou, niet echt vrees ik. Ik ken de sierteelt wel heel erg goed. Dat moet ook want ik heb er ongeveer mijn hele leven tussen gewoond en gewerkt, ook bij Koper. Deze samenwerking met Lutgo HR is misschien daarom zo boeiend; zij zijn dag in, dag uit actief in deze mooie sector.”